Novinky / Názory na doplňky výživy zpět
16. 12. 2019

Názory na doplňky výživy

Názory na doplňky výživy

Jsou většinou dva pohledy na doplňky stravy:

– názor, že je to něco, co sice asi pomůže, ale je to chemické a cosi nezdravé
– další mají představu – čím více doplňků, tím líp

Podle mě není ani jeden názor správný.

Doplňky se používají po celém světě jako legální cesta k usnadnění doplnění živin ve stravě, hlavně ve sportovní oblasti.

No na druhou stranu i profesionální sportovec, jehož sponzoruje nějaká firma prodávající doplňky stravy má i základní stravu a nefičí jen na doplňcích i když tu možnost by měl. Ví, že by to nefungovalo a proto nejprve řeší stravu a s doplňky si jen pomáhá.

Je to jako kdyby si někdo koupil nejlepší krytinu na rodinný dům, ale dům ještě nemá. Stejně je to i s doplňky výživy. Udělej si základ stravy a pomoz si i doplňky podle své potřeby. Můžeš si tak doplnit některé živiny, které běžnou stravou nejsi schopen tělu dodat v potřebném množství, nebo je využít pokud potřebuješ dodat některé látky v krátkém čase do organismu.

Například po tréninku. Nemyslím tím rychle něco sníst, jde spíše o rychlost jakou se to dostane do trávicího systému a do krve. Stejně nadměrným množstvím klasické potravy zbytečně zatěžuješ trávicí soustavu a roztahuješ si žaludek. Nemyslím si, že správnou cestou je jíst 6 až 8 pevných jídel za den, tehdy hlavně žaludek má opravdu dost velký nápor to zvládnout.

K tomu při běžné stravě sice dostáváš živiny, které potřebuješ, ale někdy takové, které by si nechtěl – například větší podíl tuku.
Vzpomněl jsem si na jeden rozhovor. Bavil jsem se s jedním mužem, který měl problém s tukem. Měl totiž náběh na přibrání a na svačinu si rád kupoval rybičky v oleji s názorem, že mají dost bílkovin a rybí tuk je zdraví.


To jistě je, ale ten olej v plechovce je vlastně nějaký nejlevnější olej, který tam dali.

Představa zázračné změny při nějakém doplňku
Toto je další věc, kterou si dost velká většina myslí.
Koupí si 5 kilový gainer a čeká, že jen díky němu přibere 10 kilogramů svalů. Občas se i dočteš nějakou recenzi jako někdo z 2 kilového balení proteinu přibral 4 kila na váze .

Nemůžeš přibrat z 2 kil 5 kilogramů, to tě nepustí. Ano, ono ten doplněk stravy Ti pomůže, ale největší vliv má vlastně složení celodenní stravy den co den, ne jednoho šejku .

Jaký si tedy koupit doplněk výživy?
Vždy se zaměř na svůj jídelníček s klasickou stravou a podle toho co Ti vlastně v celodenní stravě chybí, začni řešit doplňky.

Protein

Je vhodné si ho dávat, pokud nemáš dostatek bílkovin za den. Názory na příjem bílkovin na kilogram se liší většinou od 1,5 do 2 g, no závisí to dost i na kvalitě, ne jen množství. Jedna věc je přijetí určitých gramů, ale už je sporné, kolik jich i využiješ a co přes tebe jen proletí.

Podle mě je takový zlatý střed 2 g na 1 kilo pro muže a 1,5 g na kilo pro ženy.

Tak bílkoviny, které Ti chybí můžeš doplnit nějakým proteinem.

Ideálně po tréninku, ale klidně můžeš používat protein i při stravě, která je slabší na složení bílkovin.

Příklad: Víš, že oběd budeš mít v nějaké jídelně, no tam toho masa zase nebude až tak mnoho, tak si asi 30 minut před obědem dej protein (nějakých 20g) na doplnění bílkovin .

Jednak doplníš potřebné množství a máš i pestřejší složení aminokyselin. Tenhle příklad je vhodný zejména při klasickém syrovátkovém koncentrátu. Je to dobrý protein a také levný, ale samostatně nemá nejlepší využitelnost a v kombinací s jinými bílkovinami je lepší.

Už i Dorian Yatez se vyjádřil, že syrovátkový protein by samostatně dával jen po tréninku, ale v průběhu dne by ho kombinoval s kaseinem a možná i s vaječným proteinem.

Gainer

Ten bych doporučoval spíše jen po tréninku v rozumném množství a v průběhu dne se zaměřit na sacharidy běžnou stravou. Větší a častější dávky bych radil dávat jen borcům, kteří mají svůj metabolismus jako Formule 1, to jsou jen výjimky.

Vitamíny

To je dost složitá téma. Jistě vitamíny potřebuješ, ale velice složitě se doporučují tak celoplošně. Dost to závisí od stravy, kterou člověk má.
No tomu, kdo se věnuje více cvičení, tableta vitamínů a minerálů jen pomůže.
Vitamin C je při cvičení důležitý. No otázce vitamínů věnuji samostatný článek.

Kloubní výživa

Už z názvu je jasné, že je to výživa pro klouby a ne nějaké léky, které vyléčí tvé bolavé klouby. Lepší je hlavně pro takové, kteří cvičí si preventivně alespoň 2x do roka vzít nějakou kloubovku, než čekat až na velké bolesti, kdy většinou už ani kloubovka nepomůže.
No je mnoho sportovců, kteří ji berou celý rok, nebo si dávají alespoň 2 měsíční kúru.

Jan Lipavský trenér GG