Novinky / Nová móda: jíst syrové maso jako lidé v paleolitu zpět
17. 02. 2020

Nová móda: jíst syrové maso jako lidé v paleolitu

Do Česka dorazila nová metoda hubnutí: takzvaná paleodieta. Její američtí propagátoři tvrdí, že nejzdravější je žít jako lovci a sběrači ve starší době kamenné. Nadšené masožravce potěší, protože propaguje jíst několikrát denně maso. Potíž je v tom, že maso by se mělo jíst nejlépe syrové.

K snídani vajíčka s kuřecím masem a tatarák a k večeři třeba rybu s trochou zeleniny. Mezi tím oříšky a hrst borůvek či jahod. Rozhodně ne žádný chleba, obiloviny, sušenky, mléko a mléčné výrobky či cukrovinky. A taky žádný alkohol, kávu ani čaj.

Takto zjednodušeně vypadá dieta doby kamenné, jinak též nejnovější módní hit. Její zastánci tvrdí, že jako lovci a sběrači lidé žili 99 procent doby, co jsou na světě, takže náš trávicí trakt je nejlépe uzpůsobený právě pro tento způsob stravování. Příchod zemědělství a s ním spojený nástup pečeného chleba a tepelného opracování potravy podle propagátorů diety přinesl civilizační choroby.
A tento přístup oslovuje i stále více lidí v Česku. Dokonce už vznikly první webové stránky.

"Pro lidský organismus je způsob života lovců a sběračů nejpříhodnější," řekl americkým novinářům šestadvacetiletý John Durant, který je guruem paleodietářů.

Pravda, na fotkách nevypadá dvakrát zdravě: tmavé kruhy pod očima svědčí o tom, že má nejspíš problémy s ledvinami. Ale jeho následovníci ho milují, protože on nejen jí jako člověk doby kamenné, ale uprostřed New Yorku žije stejný život jako paleolitičtí lidé: chodí spát, když je venku tma, a vstává, až je vyspaný, chodí pěšky a hází kamenem, běhá bosý po čtyřech a jí jednou až dvakrát denně, a to pouze věci, které znali naši prapraprapředci. A pozor: maso by mělo být syrové... Alespoň v té pravé, drsnější verzi diety.

Je to sice pohodlné, nakoupit u řezníka a nečekat, až se maso upeče. Jenže odborníci nad tím kroutí hlavou. "To je vždycky riziková záležitost, hrozí přenos mikrobů a parazitů na člověka," říká Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin ze Státního zdravotního ústavu.
Jedlíci syrového masa si koledují o těžký průjem vyvolaný salmonelózami, kampylobakteriózu či třeba listeriózu, která může skončit až zánětem mozkových blan a smrtí. Nebo o nákazu toxoplasmózou, která mění chování lidí se sníženou imunitou a u těhotných poškozuje plod. Mnohé bakterie a paraziti navíc přežijí i zmražení masa a jeho rozmražení, ničí je teprve tepelná úprava.

Co je paleodieta?
Povolené potraviny:maso několikrát denně včetně ryb, ideálně syrové, ovoce, hlavně bobuloviny, semínka, bylinky, zelenina, ořechy
Zakázané potraviny:mléko a veškeré mléčné výrobky, olej, cukr, sladkosti, káva, čaj, alkoholické nápoje, limonády, chléb, pečivo, obilniny, sůl, rajčata, brambory a další lilkovité druhy zeleniny
Příklad jídelníčku:snídaně: vajíčka, carpaccio z lososa, okurka
oběd: tatarák z hovězího masa, divoká rýže svačina: hrst oříšků a semínek, brusinky, carpaccio z hovězího
večeře: ředkvičky, carpaccio z divočáka obalené v sezamových semínkách, špenát

Zdroj:https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/nova-moda-jist-syrove-maso-jako-lide-v-paleolitu.A120120_125917_dieta_jup

Šárka Králová