Novinky / Vitamíny zpět
16. 07. 2018

Vitamíny

Vitamíny

Vitamíny (také vitaminy) jsou nízkomolekulární látky nezbytné pro život. V lidském organismu mají vitamíny funkci katalyzátorů biochemických reakcí. Podílejí se nametabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus nedokáže, až na některé výjimky, vitamíny vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy.
Při nedostatku vitamínů, tzv. avitaminóze, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu nebo i vážná onemocnění. Přebytečných vitamínů (hypervitaminóza) rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí pomocí moči. U vitamínů rozpustných v tucích to však nefunguje – nejrizikovější je v tomto ohledu vitamín A, u nějž existují případy smrtelných otrav nebo otrav s doživotními následky. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce.

Máme dva druhy vitamínů

- ty které jsou rozpustné v tucích. Tuky myslíme jako zdroj příjmu potravy, ne tuky schované pod kůží. Např. Vejce, oříšky, avokádo atd.. Patří do téhle skupiny vitamín A,D,E a K.

- ty které jsou rozpustné ve vodě. Patří do téhle skupiny zbylé vitaminy.