Novinky / Vědci našli genetický mechanismus spojující stárnutí a konkrétní… zpět
15. 02. 2014

Vědci našli genetický mechanismus spojující stárnutí a konkrétní diety

Datum : 27.ledna 2014

Zdroj : University of Southern California

Váš nejlepší přítel nedá dopustit na Paleo Dietu, váš šéf miluje Atkinsovu dietu, vaše sestra jí bezlepkovou dietu a váš spolubydlící je stoupencem Michaela Pollana. Takže - kdo má pravdu ? Možná, že všichni.

V novém výzkumu zveřejněném tento měsíc v Cell Metabolism, USC vědci Sean Curran a Shanshan Pang identifikovali soubor genů, které umožňují organismu přizpůsobit se různým dietám a ukazují, že bez nich dokonce i drobné zásahy do stravy mohou způsobit předčasné stárnutí a smrt .

Nalezený genetický základ pro dietní potřeby organismu naznačuje, že různí jednotlivci mohou být geneticky náchylní k tomu, jak se jim bude dařit při různých dietách - a že by lidé brzy mohli být schopni zjistit, která dieta pro ně bude nejlepší, jednoduchým krevním testem .

"Tyto studie ukázaly, že jednotlivé genové mutace mohou ovlivnit schopnost organismu využívat určitou dietu. U lidí i malé rozdíly v jejich genetické výbavě ovlivňují, jak dobře tyto geny fungují, a to by mohlo vysvětlit, proč některé diety u některých lidí fungují a u některých ne," řekl Curran, autor studie a odborný asistent v USC Davis School of Gerontology, USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences a Keck School of Medicine z USC .

Budoucí práce se zaměří na určení toho, co přispívá k dietnímu úspěchu či neúspěchu, a zda tyto faktory vysvětlují, proč konkrétní diety nefungují u každého jednotlivce stejně. To by mohlo být začátkem diety sestavené pro každého jednotlivce zvlášť a založené na jeho genetické výbavě.

"Doufáme, že odhalíme způsoby, jak zvýšit efektivní využívání jakéhokoliv dietního programu, a dokonce zjistíme nejvýznamnější způsoby, jak potlačit ty systémy, které zabraňují použití určitého stravovacího systému u některých jednotlivců," řekl .