Novinky / Tři velké mýty o odbourávání tuků vyvrácené v minulém roce zpět
27. 01. 2014

Tři velké mýty o odbourávání tuků vyvrácené v minulém roce

Mýtus č. 1 : Ranní vstávání na cvičení je dobrý nápad

Ve skutečnosti v tomto roce studie zjistila, že udržování pravidelného spánku je významně spojeno s nižším množstvím tělesného tuku . Zkracování spánku může způsobit hormonální nerovnováhu, která zvyšuje chuť k jídlu, zpomaluje metabolismus a vede k méně efektivním tréninkům. Často máme pocit, že není dost času na spánek a tréninky, ale stačí si uvědomit, kolik hodin každý den většina z nás stráví u televize.

Mýtus č. 2 : Pokud jste fit, tělesný tuk je nevadí

Nedávná analýza studií z posledních 60 let ukázala, že není možné, aby byl člověk fit a měl součastně nadváhu. Vědci zjistili, že jedinci s vysokým indexem tělesné hmotnosti (BMI), ale normálním krevním tlakem a hladinou cholesterolu jsou vystaveni vyššímu riziku úmrtí na srdeční nemoci než lidé bez nadváhy .
Výzkumní pracovníci se domnívají, že jejich analýza koriguje předchozí studie ze začátku loňského roku, které nevzaly v úvahu všechny složky metabolického zdraví .

Mýtus č. 3 : Konzumace snídaně vede k hubnutí

Některé studie jednoznačně prokázaly, že vynechávání jídel může způsobit zvýšení tělesné hmotnosti, ale spojení mezi snídaní a úspěšným hubnutím nebylo nikdy prokázáno .
Navíc vloni jiná studie ukázala opak: není podpořeno žádným vědeckým důkazem, že snídaně urychlí hubnutí.