Novinky / Cvičení v těhotenství
zpět
25. 06. 2019

Cvičení v těhotenství

Těhotenství neznamená, že musíte zahodit permici do fitness centra a přesedlat na plavání nebo na jógu. Do fitka klidně choďte dál. Cvičení v posilovně by však mělo mít svoje pravidla.

"Bylas v posilovně? V patnáctém týdnu těhotenství? A to jsi se zbláznila?“ reagovala moje kamarádka, když jsem jí jednou ráno nezvedla telefon a pak vysvětlovala, kde jsem byla.
Na internetovém fóru pro těhotné, které jsem při přípravě tohoto článku pročetla, byly reakce podobně chladné, až odsuzující. Kupodivu i od žen, které do fitka třeba několik let chodily, ale těhotenství se jim stalo dobrou záminkou, proč na následujících devět měsíců přestat.
„Osobně mám zkušenost, že ženy se v těhotenství ve fitku cvičit bojí. Informací o tomto druhu pohybu je u nás málo, takže jsem sama zažila klientky, které se bály, aby neublížily plodu, aby nepotratily, nebo toho, že cvičení bude moc náročné a nezvládnou ho, případně měly strach tak nějak z kombinace všeho.
Dřepy jsou úžasné v tom, že posílí nohy a pánevní dno, zlepší kondici na porod a během kontrakcí pomohou posunout miminko níže do pelvisu,“
Do fitka ano, nebo ne?
Odpověď na tuhle otázku je na každé ženě a záleží hlavně na jejím zdravotním stavu a kondici.
„Pokud je těhotenství bez komplikací, nevidím důvod, proč by žena měla s návštěvou fitness centra končit,“ říká gynekolog a porodník Jozef Záhumenský.
Na druhou stranu ženy, které nikdy v posilovně nebyly, by neměly s fitness právě v tomto období začínat. Podobná situace je i u těch, které sice dříve do posilovny chodily, ale víc než půl roku před otěhotněním jsou mimo zátěž.
Trénovanému organismu pomaleji stoupá tělesná teplota a trénovaná žena se také mnohem lépe orientuje v tom, co a jak cvičit. Neohrožuje tím pádem sebe ani plod nevhodnými cviky či nesprávným provedením.
Pravidla cvičení v těhotenství
V těhotenství se sportuje pro radost a zdraví, ne pro výkon a rekordy. Cvičte jenom se souhlasem lékaře a když nemáte žádné zdravotní komplikace.
A cvičte ideálně pod dohledem profesionálního trenéra, který vám ohlídá správné provedení i intenzitu pohybu. Pokud můžete, vynechejte určitě všechna cvičení na přímé břišní svaly a při žádném cvičení nezadržujte dech – zhoršuje se krevní zásobení plodu okysličenou krví.

Jestli jste zdravá a cítíte se dobře, do fitka můžete chodit až do porodu.