Novinky / Potraviny a nálady : Vzhledem k tomu budoucnost může pomoci… zpět
14. 03. 2014

Potraviny a nálady : Vzhledem k tomu budoucnost může pomoci lidem lépe se rozhodovat při výběru potravin



Datum : 12.02.2014

Zdroj : University of Delaware

Shrnutí : Nedávné studie ukázaly, že negativní a pozitivní nálady mohou ve skutečnosti vést k upřednostnění různých druhů potravin. Například, je-li dána možnost volby mezi hrozny nebo čokoládou, je člověk s dobrou náladou více nakloněn zvolit hrozny, zatímco někdo se špatnou náladou se pravděpodobně rozhodne pro čokoládu.

Čtyři laboratorní pokusy zkoumaly, zda lidé v pozitivní náladě raději volí zdravé jídlo, které je lepší pro dlouhodobé zdraví a pohodu, a lidé v negativní náladě si raději dopřejí jídla pro okamžitý, požitkářský pocit a zlepšení momentální nálady .

Zjištění všech kombinovaných studií prokázalo, že jednotlivci si vybrali zdravé nebo požitkářské potraviny v závislosti na své náladě.
Jedinci v pozitivní náladě, kteří volí zdravější potraviny, často více přemýšlejí o budoucích zdravotních výhodách než ti v negativních náladách, kteří se zaměřují více na bezprostřední chuťové a smyslové zkušenosti.

"Protože lidé ve špatné náladě se obvykle rozhodnou jíst potraviny, které jsou bezprostřední chuťovou odměnou, bylo by efektivní odvést svoji vlastní pozornost na méně škodlivé způsoby, jak si zlepšit náladu. Místo pohledu na výživové a výstražné štítky, zkuste promluvit s přáteli nebo poslech hudby."

Takže až si příště půjdete koupit svačinu, myslete na budoucnost a pravděpodobně zvolíte lepší výběr potravin.