Novinky / Poškozuje vytrvalostní cvičení zuby? zpět
09. 11. 2014

Poškozuje vytrvalostní cvičení zuby?

Podle stomatologů, vytrvalostní sportovci jsou vystaveni vyššímu riziku problému se zuby, než lidé, kteří nesportují.

Dvěma hlavními viníky, jsou konzumujíce velkého množství sportovních nápojů a nesprávné dýchaní během tréninku, což způsobuje sucho v ústech.

Místo sportovních nápojů zvažte pití kokosové vody na rehydrataci při námaze nebo při pocení. Je plná přírodních elektrolytů, vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, enzymů, antioxidantů a fytonutrientů a má jen nízký obsah cukru, ačkoli je příjemně sladká.

Kokosová voda má také protizánětlivé vlastnosti, chrání srdce a močové cesty, je zažívacím tonikem, zlepšuje pokožku a oči, podporuje dobrou funkci imunitního systému, a může dokonce pomoci vyrovnat hladinu glukózy a inzulínu v krvi.

Většina lidí, včetně elitních atletů, má tendenci těžce dýchat prostřednictvím úst během cvičení.
Dýchání ústy snižuje průtok slin a vysušuje ústa. To vytváří živnou půdu pro bakterie produkující kaz.

Okolo 80% západní populace dýchá nesprávně zejména při těžké námaze.

Těžké dýchání ústy má i další dopady na celkové zdraví a kondici.
Dýchání ústy a nosem se výrazně liší, pokud jde o hloubku dechu, jak je vzduch "připravený" a odpady, které produkují v těle. Nosní dýchání má řadu fyziologických výhod oproti dýchání ústy. Jedním důležitým přínosem je produkce oxidu dusnatého (NO). NO je vyroben nosem a nosní sliznicí, takže když dýcháte nosem, malé množství tohoto plynu se dostane do plic. NO má vazodilatační účinky, a tak pomáhá snižovat krevní tlak a výrazně zvyšuje kapacitu plic absorbovat kyslík. NO také ničí bakterie, viry a další choroboplodné zárodky.

Dokonce i když nejste vytrvalostní sportovci, je důležité kontrolovat svůj dech, když cvičíte. V ideálním případě by se mělo cvičení provádět pouze do té míry, že můžete pokračovat v dýchání nosem převážnou většinu času. Pokud byste museli stáhnout intenzitu, je to jen dočasné, dokud se vaše tělo nepřizpůsobí mírně zvýšené hladině CO2. S praxí, dýchání nosem během cvičení pomůže zlepšit vaše zdraví a kondici, a to vám může pomoci udržet lepší zdraví ústní dutiny.