Novinky / Pomohou vám sacharidy zhubnout? zpět
05. 04. 2014

Pomohou vám sacharidy zhubnout?

Konzumace stravy plné správného druhu sacharidů je málo známé tajemství k celoživotní štíhlosti.

Správný druh sacharidů je takzvaný rezistentní škrob, což ukázaly stovky studií na renomovaných univerzitách a ve výzkumných centrech. Pomůže vám jíst méně, spálit více kalorií, dodá spoustu energie, sníží stres i hladinu cholesterolu.

Zní to příliš dobře na to, aby to byla pravda? Zde je jen několik důvodů, založených na důkazech, proč musíte začlenit sacharidy zpět do svého života, pokud chcete někdy dosáhnout kýženého elegantního a štíhlého vzhledu .

- Konzumace sacharidů zaručí štíhlost po celý život
Nedávné studie zjistily, že nejštíhlejší lidé také jedli nejvíce sacharidů a nejsilnější jich jedli nejméně. Výzkumníci došli k závěru, že vaše šance na získání a udržení štíhlosti jsou nejlepší, když sacharidy tvoří 64 % celkového denního kalorického příjmu nebo 361g .

- Sacharidy zasytí
Potraviny plné sacharidů silně potlačují chuť k jídlu a zasytí vás lépe než bílkoviny nebo tuky. Rezistentní sacharidy zasytí, protože jsou tráveny pomaleji než jiné druhy potravin, což vyvolává pocit plnosti jak v mozku, tak i v žaludku .

- Sacharidy omezí hlad
Sacharidy zvyšují úroveň hormonů sytosti, které signalizují mozku, aby ztlumil hlad a zrychlil metabolismus .

- Sacharidy kontrolují hladinu cukru v krvi a diabetes
Správná kombinace sacharidů je nejlepší způsob, jak kontrolovat hladinu cukru v krvi a udržet diabetes na uzdě. Například místo bílé rýže jezte hnědou a kombinujte ji s fazolemi, kukuřicí nebo jinými potravinami s vysokým obsahem rezistentních škrobů. Udržují hladinu cukru v krvi vyrovnanější než nízkosacharidové diety .

- Sacharidy zrychlí metabolismus
Sacharidy s vysokým obsahem rezistentního škrobu zrychlí váš metabolismus a další přírodní spalovače tuku vašeho těla. Jak se rezistentní škrob pohybuje trávicím systémem, uvolňuje mastné kyseliny, které podporují spalování tuků, zejména v břiše.Tyto mastné kyseliny pomáhají zachovat svalovou hmotu, což zrychluje metabolismus, který vám pomůže zhubnout rychleji.

- Sacharidy spalují břišní tuk
Sacharidy vám pomůžou ztratit břišní tuk rychleji než jiné potraviny, a to i když je konzumován stejný počet kalorií .

- Sacharidy vás zaplní déle
Sacharidy uspokojí váš hlad déle než jiné potraviny. Potraviny s vysokým obsahem rezistentního škrobu uvolňují ve střevě hormony signalizující plnost a sytost, a to pak minimalizuje hlad a chutě.


Top potraviny obsahující rezistentní škroby:
* Banány - musí být trochu zelené.
* Hnědá rýže a ječmen (do jakékoliv polévky)
* Celozrnné těstoviny
* Chlazené bílé těstoviny - Pokud se po uvaření ochladí, škrob rekrystalizuje a pak se stává rezistentní.
* Chleby - jen se vyhýbat obyčejnému bílému pečivu.
* Brambory - pečené brambory a bramborové lupínky jsou v pořádku.
* Tortilla čipsy
* Tmavá čokoláda
* Ovesné vločky - ideální ke snídani
* Bílé fazole, cizrna, čočka- do salátů a polévek