Novinky / Nazývat mladé dívky tlustými zvyšuje pravděpodobnost, že se… zpět
27. 05. 2014

Nazývat mladé dívky tlustými zvyšuje pravděpodobnost, že se stanou obézními

Datum : 28.dubna 2014
Zdroj : University of California - Los Angeles

Dívky, kterým rodiče, sourozenci, přátelé, spolužáci nebo učitelé říkají, že jsou příliš tlusté ve věku 10 let, mají větší pravděpodobnost, že budou obézní ve svých 19ti letech, jak potvrdila nová psychologická studie.
"To znamená, že nejen silnější dívky nazývané příliš tlustými, zůstaly takové i později, ale kdokoliv jiný, kdo byl označován jako příliš tlustý, měl mnohem vyšší pravděpodobnost, že se stane obézním."

Spoluautor Jeffrey Hunger, postgraduální student UC Santa Barbara, řekl, že jestliže je někdo nazýván tlustým, může to vést k chování, které později způsobí obezitu.

"Být označen jako příliš tlustý, může vést lidi k obavám ze stigmatizace a diskriminace, které čelí lide s nadváhou, a nedávný výzkum naznačuje, že toto zvyšuje stres a může vést k přejídání."

Žádné spojení mezi dietami a zlepšením zdraví

V samostatné studii publikované v prosinci loňského roku, která analyzovala 21 dlouhodobých studií o hubnutí a zdraví, nebyl zjištěn žádný jasný vztah mezi hubnutím a zlepšením hypertenze, diabetu, cholesterolu a krevního cukru.

Výsledky výzkumu také potvrdily výsledky analýzy 31 dlouhodobých studií z roku 2007 a zjistily, že lidé mohou zpočátku ztratit 5 -10% své hmotnosti díky různým dietám, ale většina z nich získá všechnu hmotnost i více zpět. Pouze malá část z nich si udržela nižší váhu.

"Jíst střídmě a pravidelně cvičit je nejlepší nápad pro všechny. Pokud by diety fungovaly, neexistoval by 60ti miliardový průmysl," řekli vědci v závěru studie. Dále poznamenali, že snažit se být hubený je podobné tomu jako snažit se být vyšší. Genetický vliv na hmotnost je přibližně stejný jako síla genů na vaší výšku, takže bychom neměli podceňovat roli genů . Snažit se být hubená je jako snažit se být vysoký.