Novinky / Jídlo nebo suplementace po tréninku ? zpět
23. 10. 2017

Jídlo nebo suplementace po tréninku ?

Spousta lidí, kteří se věnují trochu posilování a mají určité cíle tak dbají na správné stravování po tréninku. Na internetu je spousta článků o tom co jíst ihned po tréninku. Mnoho článků tvrdí něco jiného a navzájem si to tvrzení vyvrací. Proto sem se rozhodl i já si přidat další svůj názor.

Při redukci váhy je dobré ihned po tréninku nedávat nic. Metabolismus je rozjetý, tělo spaluje a při namíchání proteinu nebo snězení jídla by se tenhle proces ukončil. Proto je dobré cca. 30 min po tréninku nic nepodávat. Ideální po tomhle 30minutovém hladovém oku, je nejlepší variantou vypít protein, který nám dodá potřebné bílkoviny na obnovení a tvoření nových svalových buněk. Po dalších 30 minutách bych volil jídlo v závislosti na čase, kdy jsme odcvičili. Pokud to bude v ranních hodinách nebo do 14,00 tak bych volil sacharidy v podobě rýže nebo brambor. Bílkoviny samozřejmě tvořené masem ( kuřecí, krůtí, hovězí, ryby ). V případě že jste šli cvičit ve večerních hodinách, tak žádné sacharidy nedávejte. Ano, sacharidy neví kolik je hodin a mýtus o tom, že sacharidy nedávat na spaní atd… NEUZNÁVÁM a v příštím článku tohle téma rozeberu.

Při objemové fázi, kdy se snažíme budovat svalovou hmotu je dobré dát ihned po tréninku rychlé sacharidy. Můžeme volit ovoce. Klidně ihned po tréninku můžeme sníst 2 banány. Je úplně jedno jaké ovoce sníme, jde o to, že nám to dodá energii a svaly těmi cukry se krásně naplní. Po 20 minutách od ovoce bych volil protein. Po dalších 20 minutách už jídlo v podobě sacharidů ( rýže, brambory ) a pořádnou porci masa. Svalová hmota se musí budovat a svaly potřebují dostatek bílkovin. Pokud máte Hydrolyzovaný protein, tak ten můžete dát ihned po tréninku.

Podělím se s vámi o svou suplementaci a následné jídlo v objemové fázi, které momentálně mám.
Po tréninku zařazuji kardio, vždy na 5-10minut, kde se vydýchám a trochu uklidním své tělo. Následně rozmíchám svůj shaker a cca po 5 minutách od ukončení kardia vypiju.
V shakeru mám 50g glukózy, 50g maltodextrinu, 50g hydrolyzovaného proteinu, 15g glutaminu,10g kreatinu a 15g bcaa.
Po cca 40 minutách dávam 400g rýže a 200g masa.

Prosím o nenapodobování mé suplementace po tréninku. Je nutno brát v potaz, že vážím 130kg a takovou suplementaci si můžu na svou váhu dovolit.

Tyhle informace jsem psal z vlastních zkušeností a dosavadní praxe, kterou jsem nasbíral.
Děkuji za přečtení, s pozdravem Patrik Malhocký