Bez hladovění
Jídelníček
Zdravé hubnutí nikdy nezahrnuje hladovění ani jednostrannou stravu. Pocit hladu je nežádoucí, protože zpomaluje metabolismus. Pestrost stravy pak zajišťuje dostatek minerálů, vitamínů a živin potřebných pro správný běh látkové výměny a organismu obecně. Nesprávně živený organismus totiž může tloustnout a trpět stejně jako ten přecpávaný.
Správně bychom tedy měli jíst alespoň 5x až 6x denně, ale samozřejmě menší porce. Rozestupy mezi jídly by pak neměly být delší než cca 2 – 4 hodiny. Pro mnoho lidí, kteří mají málo času, to může být obtížné, ale řešením není zaskočit si v pravý čas do fast-foodu. V době, kdy máte čas, si jednoduše zvykněte připravovat si svačiny.
Jak už bylo řečeno, jídlo musí být pestré. Důležitý je vysoký příjem vlákniny a zeleniny. Ovoce si dávejte pouze s mírou, ideální doba je ráno nebo po tvrdém cvičení.
Důležité je také správné rozložení hlavních živin. Bílkoviny, tuky a sacharidy by měly být zastoupeny v poměru cca 30-35 : 15-20 : 45-50. Tento poměr je určen pro redukční diety. Pro člověka, který netrpí problémy s váhou, je doporučován poměr trochu odlišný. Větší podíl mají tuky a sacharidy a menší podíl bílkoviny.
Bílkoviny
Bílkoviny jsou nicméně v dietě velmi důležité. Pomáhají udržovat svalovou hmotu (která podporuje hubnutí). Jejich vstřebávání stojí tělo nejvíce energie a mají nejvyšší sytivost. Většinu bílkovin by měl člověk přijmout v odpoledních a večerních hodinách. Mezi vhodné bílkovinné potraviny patří:
• Nízkotučné sýry, tvarohové sýry, Cottage, olomoucké tvarůžky, nízkotučné mléčné výrobky, libová masa (zejména drůbež, zvěřina, telecí, jehněčí,…), ryby, vejce, luštěniny apod.
Tuky
Tuky jsou v dnešní době neprávem odsuzovaná živina, protože stejně jako bílkoviny a sacharidy jsou nezbytné pro přežití, chrání naše orgány, umožňují vstřebání mnohých látek, účastní se termoregulace a mají četné další úkoly. Podstatné je však, aby jich bylo správné množství a ze správných zdrojů. Důležité jsou zejména tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny omega3 a omega6, ty jsou nezbytné nejen pro zdraví nervové soustavy. Mezi vhodné zdroje patří:
• Ořechy, mořské ryby (losos, tuňák, sardinky, makrela,…), za studena lisované řepkové a olivové oleje a podobně
Sacharidy
Sacharidy představují zásadní pohonnou látku (přestože v případě potřeby může člověk čerpat energii také z tuků a bílkovin, tento proces je však podstatně složitější). Řeč je však zejména o sacharidech složených – konkrétně o škrobech. Ty najdeme ponejvíce v bramborách, těstovinách, obilovinách či rýži. Tyto jídla jsou však sacharidy nadupané, a proto si při dietě musíme zvyknout jejich příjem výrazně omezit. Zvykejte si na mnohem menší porce těchto „příloh“, než na jaké je zvyklý průměrný Čech.
Těstoviny a pečivo volte celozrnné a žitné. Z ostatních obilovin dejte přednost například ovesným vločkám před čímkoli z pšeničné mouky.
Důležitá je kvalita potravin i tepelná úprava
Kromě toho, že vaše strava by měla být pestrá, je také důležité, aby byla z čerstvých a kvalitních surovin. Proto se zkuste oprostit od různých polotovarů, konzerv, sáčků, pytlíků, krabic, instantních výrobků, masných výrobků a podobně a kupujte čerstvé maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, spoustu zeleniny, něco ovoce, vhodné obilné výrobky, luštěniny atd.
(Zdroj: www.bezhladoveni.cz)