News / Spánek jako zabiják hubnutí back
13. 11. 2017

Spánek jako zabiják hubnutí

Spánek jako zabiják hubnutí: Škodí ho moc i málo! Víte proč?
Jíte zdravě, každý den dřete v posilovně, a přesto se vás kila navíc drží jako klíště? Nepodceňujte sílu spánku! Hubnutí může zpomalit i nastartovat.

Článek
Za základní pilíře zdravého životního stylu se obvykle považuje kvalitní vyvážená strava a pravidelná fyzická aktivita. Ve výčtu se přitom obvykle zapomíná ještě na třetí faktor, kterým je přiměřeně dlouhý spánek. Najdete-li si na něj ve svém nabitém diáři dostatek času, tělo se vám odvděčí štíhlejšími křivkami. Naopak jeho zanedbávání může vést k přibírání. Na délce totiž záleží!

Únava a hubnutí nejdou dohromady
Tvrzení, že spánek je lék, platí beze zbytku. Organismus se při něm dostává do relaxační fáze a uvádí do pohybu celkové regenerační procesy. To ovšem nejsou ani zdaleka jeho jediné výhody, věděli jste, že může přispět i ke shození nežádoucích kilogramů?

Tajemství se skrývá v hormonech, které se během něj vylučují. Jde zejména o leptin a ghrelin, tedy látky ovlivňující pocity hladu a sytosti. Když je hladina leptinu vylučovaného tukovou tkání vysoká, mozek dostává signál, že tělo je syté a už nepotřebuje tolik jíst. Naopak nízká hladina leptinu vyvolává pocit hladu a touhu po jídle. Pocit hladu stimuluje také další hormon s názvem ghrelin, který je rovněž zodpovědný za váš apetit.

„Lidé s nekvalitním či nedostatečným spánkem jsou pochopitelně unavení, což si organismus kompenzuje větší chutí k jídlu a přijímáním většího množství energie. Tělu také chybí dostatečná regenerace. Pokud tedy během redukce cvičíte, ale zanedbáváte následnou fázi odpočinku, vaše snaha může přijít nazmar,“

Souboj hormonů
Z výše uvedeného lze tedy jednoduše vyvodit, proč existuje spojitost mezi nedostatkem spánku a obezitou. Pokud spíte méně než šest hodin denně, zmíněné hormony se vychylují z rovnováhy. Ghrelin vítězí nad leptinem, což vede k potřebě víc jíst a objevuje se touha po kaloričtějších druzích potravin. Tuto skutečnost dosud dokázala řada výzkumů.
V západních společnostech, kde je běžné chronické omezení doby strávené v posteli, a jídlo je široce dostupné, mohou změny hladin hormonů regulujících váš apetit přispívat k obezitě,co naplat...oproti východním kulturám jsme více ohroženi.

Optimální doba strávená oddychováním pod peřinou by se měla pohybovat mezi šesti až devíti hodinami. Některé studie totiž tvrdí, že podobné problémy jako s nedostatkem spánku se pojí i s přehnaným vyspáváním. Jde zejména o bolesti hlavy, bolesti zad, cukrovku a zmíněnou obezitu.

Večeři nedávejte nepříteli
Roli v hubnoucích snahách ovšem nehraje jen délka spánku. Téměř stejně důležité je také složení stravy, kterou tělu před spaním naservírujete. Její vliv na to, jak dobře či špatně se vyspíte, je prokazatelný. Základem je vyhnout se oběma extrémům. Spát byste neměli chodit zcela hladoví ani přejedení. „Lidé s radikálně omezeným kalorickým příjmem mívají problémy jednak se samotným usínáním, ale i s kvalitou spánku. Navíc jim hrozí syndrom nočního jedení. Zhoršený spánek a nepříjemné pocity provází i ty, kteří se na noc naopak přejídají“.

Pokud trpíte nespavostí, doporučují odborníci například popíjení bylinkových čajů. „Velmi přínosné jsou uklidňující účinky meduňky, třezalky nebo kozlíku lékařského. Efekt popíjení čajů sice není nijak významný, ale tyto nápoje pomáhají k psychickému uvolnění a nastolení pohody, což má za následek snazší usínání a hlubší relax“.

Takže... Dobrou... :D