Diet / Hvězda zdravých potravin? Avokádo! Podívejte se na 8 tipů, jak ho jíst! back
24. 02. 2016

Hvězda zdravých potravin? Avokádo! Podívejte se na 8 tipů, jak ho jíst!

Jestli je nějaká potravina dnes opravdu na výsluní, pak je to avokádo. Je považováno za jeden z nejvýživnějších plodů vůbec, proto ho do svého jídelníčku zařaďte i vy.Exotické ovoce s lahodnou oříškově máslovou chutí si zamilovali jak stoupenci kvalitní gastronomie, tak strážci zdravého stravování.


Ideální ovoce k hubnutí
Jedna z mnoha výhod avokáda je, že je velmi tučné. Zní to jako paradox, ale avokádo obsahuje velké množství zdravých nenasycených tuků. Díky tomu má lahodnou máslovou chuť, a přesto vaší figuře neuškodí, protože tyhle tuky se neumí ukládat jako tělesný tuk.

K redukčním jídelníčkům se doporučuje ale hlavně proto, že spousta lidí při nižším energetickém příjmu do sebe nedovede dostat všechny potřebné živiny. No a avokádo jich obsahuje neskutečné množství! Avokádo je chutné a dobře zpracovatelné jen tehdy, když je zralé. Mělo by mít tmavozelenou až hnědou barvu a být trochu měkké

Avokádo jako výživová bomba
Obsahuje nezanedbatelné množství vitaminů A, C, E i vitaminy skupiny B a taky minerálů, konkrétně draslíku, hořčíku, fosforu i železa. Mimo jiné zde najdete i vápník a draslíku pak obsahuje dokonce více než pověstný banán. Přesto ale i banány jsou z mnoha jiných důvodů velmi prospěšné.

Naleznete v něm i lecitin, který je známý jak v kosmetice, tak doporučovaný při kardiovaskulárních onemocněních nebo osobám s poruchami nervového systému. Lecitin zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů i pokožky. Mimo to má taky skvělý vliv na mozek, zvyšuje vaši koncentraci. A taky prospívá i vašim játrům a pomáhá jim vyrovnat se s příjmem alkoholu. Avokádo je tak ideální pochoutkou ke sklence vína. Dále avokádo obsahuje luthein chránící před degenerativními onemocněními očí, kyselinu listovou podporující zdraví mozku a antioxidant glutathion posilující imunitní systém.
Avokádo je velmi vhodné pro sportovce, protože je zdrojem bílkovin. Ty je vhodné konzumovat i na snídani.


Vajíčko v avokádu s chilli
Pokud hubnete a potřebujete trochu zrychlit spalování, je tahle snídaně pro vás tím pravým. Avokádo i chilli jsou totiž velkými metabolickými „poháněči".
Obsah bílkovin: 17 gramů
Na 1 porci potřebujete: 1 zralé avokádo, 2 vejce, trochu parmezánu, špetku chilli, sůl
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Z avokáda vyloupněte pecku a ještě ho trochu vydlabejte (zbytky si uschovejte a použijte třeba do salátu). Do každé půlky vyklepněte vajíčko a dejte avokáda do trouby. Pečte 15 minut, poté posypte parmezánem a nechte 2 až 3 minuty dopéct. Na závěr pokrm dosolte a přidejte špetku chilli.


8 tipů, jak si s avokádem poradit v kuchyni
Přestože je avokádo tak zdravé a i velmi chutné, stále k němu dost lidí přistupuje skepticky. Jak vůbec něco takového jíst, že? Přitom možností je celá řada.
- 1. Zralé avokádo si můžete namazat na chleba místo másla. Doporučujeme přidat i špetku pepře a soli
- 2. Můžete z něj připravit taky různé pomazánky, třeba v kombinaci s vejci
- 3. Udělejte z něj doplněk do salátů. Skvěle se hodí do lososového nebo do salátu s krevetami
- 4. Nahraďte jím dresink. Klasicky ho nakrájejte na plátky a dejte do sendvičů právě místo dresinku nebo majonézy. Stejně tak i v salátech místo dresinků můžete použít avokádo, ochucené třeba citronem
- 5. Připravte z něj oblíbený dip guacamole. Pokud máte rádi trochu pikantní jídlo, určitě si ho dejte s chilli papričkami a limetkou
- 6. Výborná jsou také ovocná smoothie. Stačí rozmixovat avokádo s trochou vody, čerstvými či mraženými malinami, jahodami nebo borůvkami a dosladit medem
- 7. Pokud je příprava nejrůznějších specialit váš koníček, jistě vás taky zaujme použití avokáda jako přísady do domácího sushi
- 8. Ze sladkých variací pak slaví největší úspěch kakaové kombinace. Rozmixujte avokádo s medem, kvalitním kakaem a banánem, a blesková čokoládová pomazánka je na světě