Bodybuilding / Kardio cvičení: Co o něm potřebujete vědět? back
24. 02. 2016

Kardio cvičení: Co o něm potřebujete vědět?

Kardio je klasickým a dosti spolehlivým způsobem, jak zhubnout a přiblížit se tak ke své ideální postavě. Zhubnout jde samozřejmě i bez cvičení pouze za pomoci diety, kardio cvičení má však své výhody, díky kterým by – zejména při hubnutí či rýsování – nemělo chybět v žádném tréninkovém plánu. Za kardio můžeme považovat v podstatě každou vytrvalostní aktivitu, při které se tepová frekvence vyšplhá na 60 – 75 %.

Nejznámější formou kardia je běhání, dále to ale může být i plavání, jízda na kole či na kolečkových bruslích, tanec (zumba, aerobik...), skákání přes švihadlo a kterákoliv jiná činnost, při které tepová frekvence vzroste na zmíněné hodnoty. Záleží však také na fyzické kondici člověka – někdo tak například může dosáhnout 60 % maximální tepové frekvence při pouhé chůzi.
Možností je tedy mnoho. Určitě doporučujeme jich vyzkoušet co nejvíce a vybrat si, co vás bude nejvíce bavit.

Intervalový trénink
Při intervalovém tréninku se střídají velmi intenzivní fáze s méně intenzivními. Dochází při něm opakovaně k přechodu z anaerobního do aerobního pásma tepové frekvence. Intervalový trénink je velmi efektivní a stále více získává na popularitě, nemusí však být pro každého.

Kdy si dát kardio
Na toto téma najdete mnoho protichůdných názorů – někdo vám doporučí dělat kardio ráno a někdo zase spíše večer. Ve výsledku je tedy jasné, že na tom příliš nezáleží a je zkrátka lepší cvičit podle svých osobních preferencí. Kardio po ránu je skvělým startem do nového dne, pokud se však ráno sotva dostanete z postele, nechte raději cvičení na odpoledne nebo večer.

Zdroj: fityou.cz