Strava / Jak přežít sladké vánoce zpět
03. 11. 2015

Jak přežít sladké vánoce

Vánoce – svátky klidu a pohody, ale pro některé také plné obav, jak se jejich těla dokážou vyrovnat s návalem sladkostí, cukroví, chlebíčků a dalších radostí, které budou potkávat na každém rohu, a kterým se nakonec jejich chutě nedokážou ubránit. Pokud se dokonce řadíte do skupiny lidí, kteří schřoupnou několik kousků lineckého a hned je černé svědomí donutí zapřemýšlet, kolik kilometrů navíc budou muset ještě ten den uběhnout, aby nepřibrali na váze, hoďte tyto starosti za hlavu – alespoň o vánocích. Vězte, že podobnými okolnostmi oslabená psychika a další i mírné stresové situace dokážou s tělesnou hmotností negativně pohnout více, než když se oddáte relaxaci na pohodlné pohovce při sledování oblíbených filmů a pohádek.

O svátcích klidně sportujte a cvičte, ale není důvod dřít se více oproti vašemu běžnému pohybovému režimu po zbytek roku. Odpusťte také si pohybový stereotyp, a volný čas během vánočních svátků věnujte tomu, co v jiném období nemůžete. Vyzkoušejte například nevšední adrenalinové aktivity jako snowkiting, skiaplinismus, snowbike, motoskijöring nebo prostě vyražte na brusle či s celou rodinou nebo s přáteli na sáňkařskou dráhu do blízkého zimního střediska.

Jestliže běžně dodržujete racionální skladbu jídelníčku a žijete aktivní život, týden nebo dva sem tam doplněné o nepříliš zdravé potraviny v podobě cukrovinek veškeré vaše předešlé snažení udržet si kondici nebo hubnout rozhodně nezmaří. Můžete-li každopádně ovlivnit, co se objeví na chlebíčkách a jednohubkách, vybírejte spíše zdraví prospěšnější a nutričně hodnotnější suroviny a nebojte se experimentovat. Sója, tofu, šmakoun, cizrna, sušená rajčata a mnoho dalšího může zkrášlovat nakrájené celozrnné nebo špaldové pečivo.

Zvýšený příjem jednoduchých sacharidů podpořte dostatkem tekutin. Tělo je pro jejich trávení potřebuje. Svojí funkci nejlépe plní obyčejná voda, která je svým složením lidskému organismu nejbližší.

Nevynechávejte čerstvou zeleninu ani ovoce. Kromě vlákniny, důležitých vitamínů a přírodních antioxidantů je tato skupina potravin zásadotvorná. Vyhnete se tak snáze případnému překyselení organismu a tím i nepříjemným pocitům, které vyšší příjem sacharidů, především jednoduchých, způsobuje. Jedno nebo druhé si tedy dopřejte ke každé denní porci i mimo ně.

Klidné vánoční svátky vám samozřejmě přeje i celý redakční tým domácí posilovny. Užijte si je, jak maximálně jen dovedete a ušetřete si pár sil i na poctivou oslavu příchodu nového roku.

Pokud se navíc rozhodnete přidat k účastníkům naší symbolické soutěže, kterou naleznete o kousek níže, přejeme hodně štěstí i v ní. :-)