Posilování / VLIV CVIČENÍ NA ZDRAVÍ zpět
12. 04. 2016

VLIV CVIČENÍ NA ZDRAVÍ

Cvičení a sport, ale v zásadě jakákoli fyzická aktivita, působí příznivě na naše zdraví. Při vyvážené dietě zvyšuje "redukční potenciál" těla na maximum a účinky cvičení jsou podstatně komplexnější.

Pohyb jako součást životního stylu významně snižuje riziko vzniku civilizačních chorob a dokáže oddálit jejich rozvoj. Pravidelný pohyb příznivě ovlivňuje udržování optimální hladiny cholesterolu v krvi, zlepšuje metabolismus glukózy, redukuje kardiovaskulární rizikové faktory, a proto udržuje srdce, cévy a plíce v dobrém stavu.

Pravidelný pohyb zlepšuje tělesnou výkonnost, svalovou sílu, flexibilitu, vytrvalost a kontroluje tělesnou hmotnost. Pomáhá zlepšit lipidový profil (hladinu cholesterolu a krevní tuky), ale i metabolismus glukózy. Aerobní pohyb účinně pomáhá při hubnutí. Příznivé účinky cvičení přetrvávají i po ukončení pohybové aktivity. To je další důvod, proč je vhodné cvičit pravidelně a trvale.

Zvýšení energetického výdeje o 2 000 až 4 000 kJ týdně významně snižuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Spotřeba energie při cvičení
Na výdej energie při pohybu má vliv nejen typ pohybu, ale i naše aktuální hmotnost. V tabulce najdete hodnoty, které představují spotřebu energie během cvičení za 30 minut, při hmotnosti 60 kg, 80 kg a 100 kg.