Novinky / Umělá sladidla zpět
09. 09. 2018

Umělá sladidla

V souvislosti se sportovním a fitness světem jsou velice kontroverzním tématem umělá sladidla. Jsou to látky s mnohem vyšší sladivostí než klasický cukr a s téměř nulovou kalorickou hodnotou, proto jsou ve sportovním odvětví velmi oblíbené. Mezi nejznámější sladidla patří:

Aspartam

Aspartam je přibližně asi 180x sladší než cukr a obsahuje 4kcal/g a vzhledem k jeho velké sladivosti je používané množství tak malé, že jeho kalorická hodnota je zanedbatelné. Jeho chuť připomíná sacharózu. Nedoporučuje se využívat přo vysokých teplotách, protože není termostabilní a tím ztrácí svoji sladkou chuť. Jeho vysoká používatelnost vedla k nejtestovanějšímu sladidlu vůbec a díky tomu je považován za bezpečný, i když kolují (nepravdivé) informace, že je toxický a způsobuje rakovinu.

Neotam

Neotam je relativně nově vytvořeným sladidlem. Je vytvořen ze stejných aminokyselin jako aspartam a přesto jeho sladivost je až 7000x větší než je řepný cukr. Díky jeho termostabilitě je vhodný i k pečení a tepelné úpravě.

Sacharin

Sacharin patří mezi nejstarší umělá sladidla s nulovou kalorickou hodnotou. Je 300x sladší než sacharóza/cukr. Má mírně nahořklou chuť, proto se většinou používá v kombinaci s jinými sladily.

Sukralóza

Sukralóza se vyrábí ze sachózy a je asi 600x sladší než cukr. Najdeme ji ve výrobcích pod označením E 955 a obchodním názvem Splenda. Toto sladidlo je považováno za bezpečné i pro chronicky nemocné a diabetiky.

Stévie

Přesto že v Jížní Americe se listy rostliny Stevia rebaudiana využívají více než 40 let, u nás je stévie poměrně novým sladidlem označeným jako E 960. Stevie je asi 300x sladší než cukr. I když se představuje jako přírodní sladidlo, v potravinářském průmyslu se stévie ze sklizených listů získává fyzikálně-chemickým procesem. I tak je vhodná pro diabetiky. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Stévie snižuje krevní tlak, glukózu, cholesterol a celkově snižuje riziko aterosklerózy a diabetu 2. Typu. Patří mezi bezpečná sladidla.

I když jsou sladidla často spojovány s rakovinou, neurologickými potížemi či tvorbou zubního kazu, je to mylná informace. Ve většině případů je jejich konzumace v přiměřeným množství bezpečná. Nebezpečí sladidel vzniká při nadměrné konzumaci, kvůli metanolu, který je toxický, ale ve sladidlech se metabolizuje pouze zanedbatelné množství. Sladidla tak nejsou problémem z hlediska zdraví jako spíše z hlediska dráždění chuťových buněk, které vedou k větší chuti na sladké.