Novinky / !!! Strečink !!!
zpět
22. 02. 2017

!!! Strečink !!!

Ať už jdete do fitka cvičit cokoliv k jako prvnímu by mělo dojít k zahřátí. Svaly se přepnou do pracovního režimu a vy jste rychleji připravení na cvičení. Zahřátím je myšleno nějaká lehčí kardio činnost, ne zvedání lehkých činek apod. Jakmile se po pár minutkách nastartujete následuje první typ protažení.


1. Mobilizace kloubů

Jedná se o prokroužení všech nejdůležitějších kloubů v těle.
A k čemu to je? Pokud se kloubem začne pohybovat, dochází k vyplavení synoviální tekutiny, která kloub promazává.
V tomto případě postačí cca 6 prokroužení na každou stranu kloubu a postupuje se "od hlavy k patě". Tím to ale nekončí. Následuje další část.

2. Dynamický strečink

Už z názvu je jasné že se bude jednat o nějakou dynamickou formu pohybu. Jedná se o KONTROLOVANÉ protahovací cviky. Důležité je mít KONTROLU nad celým pohybem, nechodit do krajních poloh a sval lehce protahovat. V poloze se nesetrvává, snažíme se být stále v pohybu. Tím si udržíme tělesné teplo a sval tak bude na 100% připravený na trénink.

​3. Statický strečink​

Jakmile máme trénink za sebou, tak neutíkáme hned do šaten, ale jdeme se protáhnout. Na úplný konec si dáme statický strečink. Jedná se o velmi pomalou a relaxační formu protažení, kde v každé krajní poloze setrváme alespoň 20 vteřin. Tento typ strečinku NIKDY neděláme na začátku ani v průběhu tréninku. Jakmile se totiž dostanete do krajní polohy, dochází k jeho natažení a tím ztrátě napětí. Pokud máte velké problémy se zkrácením svalů, tak už po 14 dnech každodenního statického strečinku uvidíte obrovský rozdíl.

Posloupnost jednotlivých typů protažení je velmi důležitá a její přeskakování nám může způsobit jak zranění, tak méně efektivní trénink. A každý kdo cvičí, chce být zdravý a makat na 100%.

Nepodceňujte tedy strečink a obětujte těch 15 minut pro svoje zdraví