Novinky / Silové cvičení
zpět
22. 05. 2019

Silové cvičení

V minulém blogu jsme si řekli o kardio cvičení, nyní je na řadě pár slov o silovém cvičení při redukci hmotnosti. Silové cvičení (posilování), které je velmi podceňováno, především v mysli žen má o mnoho více výhod než samotné kardio cvičení.
Silové cvičení neboli posilování je cílená fyzická lidská činnost nebo aktivita, jejímž cílem je nejenom fyzické zlepšení těla, jako je tvarování, redukce tuku, zpevnění postavy, ale také úleva před každodenními starostmi prostřednictvím vyplavení endorfinů, tudíž posílení a zlepšení ducha.
Jako silové cvičení si spoustu lidí představí naložené činky, těžké jednoručky nebo stroj obložený kotouči. Samozřejmě z kulturistického či silového hlediska tomu tak je (pokud se jedná o pokročilé cvičence), ale silové cvičení pro někoho může znamenat i cvičení s vlastní vahou těla. Je tedy potom na Vás nebo na Vašem osobním trenérovi jakou variantu zvolí při jednotlivých cvicích. Vždy je možné několik variant, které se přizpůsobují na „míru člověka/jednotlivce“.

I když by se nikdy neměly zatracovat vyšší váhy. Vyšší váha, pokud je stále zachována správná technika cviku, je mnohem více efektivnější z hlediska svalového nárůstu, ale také zejména pro redukci hmotnosti/hubnutí. Především pokud se jedná o vícekloubové cviky (dřep, mrtvý tah, výpad, shyb, klik,..).
Pár výhod silového cvičení mýma očima
- Více svalů, díky hypertrofii svalových vláken. Ženy se, ale samozřejmě nemusejí bát, že díky tréninku 2-3 týdně budou vypadat jako tranvestiti. Ženy nemají přirozené předpoklady k vysokému nárůstu svalů. Ale!! Zlepší se nám držení těla a díky tomu působíme sebevědoměji ☺

- Hubneme podkožní tuk, protože silový trénink má za následek zrychlení našeho metabolismu. A zjednodušeně řečeno, čím více svalů, tím více tělo potřebuje palivo (tuk = energie) a proto čím „více“ svalů, tím méně tuku.

- Zbavení viscerálního tuku (orgánový tuk). Tuk kolem orgánu, pokud je ho více než je nám dáno geneticky je velmi nebezpečnou formou, neboť má za následek mnoho onemocnění především kardiovaskulární onemocnění. Víte, jak poznáte, zda máte viscerální tuk? O.o Nejvíce se objevuje u lidí v pokročilém věku. Vsadím se, že všichni máme někoho takového v rodině. ☹

- Díky silovému cvičení budou naše kosti pružnější a silnější, což oceníme především v pokročilém věku a ženy zejména po nebo kolem přechodu.

- Při správném provedení cviku nebo správné volbě vhodného trenéra předcházíme zraněním, díky koordinovanějším pohybům.

To vše a mnohem více přináší silové cvičení. Když jsem začínala, sama jsem byla překvapena jaké benefity posilování přináší. A jen tak pro zajímavost - Věřte nebo ne, můj svalový základ mi velmi pomohl minulý rok při dopravní nehodě. Díky svalům - jejich pevnosti a pružnosti jsem více ochránila mé klouby a kosti a neměla jsem tak „nikterak“ vážná zranění.

Nikdy není pozdě začít s posilováním a vždy bude ten správný čas se do toho opřít. Cvičení není jen pro osoby, které chtějí redukovat tuk, nebo nabrat pár svalů. Posilování je pro všechny, kteří se chtějí i v pozdější věku cítit svěže a sebevědoměji. ☺

Pokud máte jakékoliv dotazy obraťte se na email DanielovaNatalie@seznam.cz nebo koukalpavel@seznam.cz nebo mrknite na naši web stránku https://www.osobnitrenerbrno.eu