Novinky / 10 pravidel chování v posilovně
zpět
23. 10. 2017

10 pravidel chování v posilovně

V posilovně tráví někdo méně, někdo více svého času. Důležité ovšem je, aby se v ní každý z nás cítil příjemně a zároveň pobyt neznepříjemňoval tomu druhému. Zde jsou pravidla, která by měl každý z nás mít při návštěvě posilovny v hlavě a řídit se jimi.

1. Činka není vozembouch

Samozřejmě se nám může stát, že při posledním opakování činku upustíme, protože už nemůžeme nebo jsme si zkrátka naložili trošku víc, než zvládneme. Cvičení přece je o posouvání limitů, ale pravidelné odhazování plně naložené činky ve dvouvteřinových intervalech, při kterých se třepou i skleničky na baru, asi nikoho nepotěší.

2. Nemocní do fitka nepatří

Lidé, kteří evidentně nejsou zdraví a své nemoci přecházejí, by se měli sportovištím obloukem vyhýbat. Nejde jen o to, že tito lidé hazardují se svým zdravím, ale také je velmi velká pravděpodobnost, že svým kýcháním, smrkáním a prskáním nakazí celou posilovnu.

3. Kroťte svůh hlasový projev

Ano, někdy nám trochu úlevy, vydechnutí či namotivování opravdu pomůže dotáhnout tu poslední sérii zdárně ke konci, ale posilovna vážně není deštný prales ani koncert kapely Rammstein. Je nadbytečné, aby každý váš dotek s činkou či strojem provázely zvuky, které se podobají troubení jelenů v říji. Pokud nejste schopni udržet svůj hlas na uzdě, tak to asi trochu přeháníte. Držte si kontrolu nad váhou, kterou zvedáte, nenechte, aby váha měla pod kontrolou vás. Trénujte tak, abyste na sebe strhávali pozornost svou super formou, nikoliv hlasivkami.

4. Ne, opravdu není fitko spojovací stanice, pošta nebo callcentrum

Nikomu zřejmě neuděláte radost tím, že budete vedle něj polovinu svého tréninku řešit s kamarádkou po telefonu ten včerejší skvělej mejdan v Caribicu. Nehledě k tomu, že do telefonu budete mluvit jako do dvoukilometrové trubky. Neustálé zvonění telefonu taky ostatním soustředění na výkon příliš nepřidá. Zkuste své telefony v čase tréninku co nejvíce omezit, ztište si je, ideálně úplně odložte. Uvidíte, že vám za to budou vděčni jak ostatní návštěvníci posilovny, tak nakonec i vy samotní.

5. Nejste na koncertě

Je přirozené, že někdo rád poslouchá house, techno a jiný zase death metal. Pokuste se ale nevnucovat svůj hudební vkus polovině posilovny kolem vás. Proto si muziku pouštějte zásadně do sluchátek a dejte si hlavně pozor, aby i přes sluchátka neřvaly na celou posilovnu. Za prvé to rozhodně není zdravé pro vaše uši a za druhé tím budete ostatní vážně štvát.

6. Uklízejte po sobě

A to jak cvičební náčiní, pot z lavičky, tak i nepořádek, který uděláte v šatně či ve sprše. Je to přece i vaše vizitka toho, co jste za člověka. Pokud za sebou necháváte mokré lavičky, prázdné lahve a obaly od šamponů kde se jen dá, poukazujete jen na svoje nevychování. Nehledě k tomu, že to po vás musí uklízet ta pěkná slečna za barem nebo paní uklizečka.

7. Trapné kecy do posilovny nepatří

„Teda kočičko, ty máš sexy prdelku.“ nebo „Hej kotě, nechtěla bys tyhle dřepy zkusit i u mě doma?“ Kecy, které slýcháme od nabušených a sebevědomých týpků v posilovně neustále a otravují nejen nás, ale mnohdy i dotyčné slečny. Pokud se ve fitku snažíte najít lásku svého života, klidně, ale potichu prosím.

8. Nemyslete si, že každý z nás je trenér

V každé posilovně se najde člověk, jehož největší vášní a životním posláním je udělování rad. Obvykle tento člověk chodí celý svůj trénink od jednoho cvičence k druhému, opravuje mu techniku, dává zaručené rady a kritizuje každý váš pohyb. Často tento člověk o cvičení moc neví, jen má zkrátka potřebu radit. Není od věci poradit někomu, kdo evidetně neví, jak správně daný cvik provádět a jen si ničí své zdraví, ale neustálé kecání někomu do techniky z vás miláčka posilovny neudělá.

9. Nezapomeňte na ohleduplnost

Nezabírejte ostatním dlouho stroje. Pokud si potřebujete rychle vyřídit důležitý hovor nebo si odskočíte, uvolněte své místo. Pomozte druhým, když bude třeba. Někdo je v posilovně poprvé a opravdu neví, jak na to. Takovým lidem se neposmívejte proto, že jsou tlustí, nešikovní nebo zmatení. Vy jste třeba také byli. Dodržujte pravidla posilovny. Pokud má fitko nějaká specifická pravidla (například určitou dobu na kardio stroje), tak je respektujte. Ostatní za to budou respektovat vás.

10. Dodržujte hygienu

Hygiena je základ a zvýšenou pozornost bychom jí měli věnovat právě v posilovně. Mám tím na mysli již zmiňované používání ručníků, utírání laviček a strojů a používání deodorantů, abychom zápachem našeho těla neobtěžovali ostatní.