Novinky / Podzimní únava aneb jak se s ní poprat zpět
17. 10. 2016

Podzimní únava aneb jak se s ní poprat

Máme tu podzim a s ním ruku v ruce přichází deprese i všudypřítomná únava.Dny jsou kratší a kratší, počasí se horší, slunečního svitu je čím dál méně, zbarvené lesy se pomalu a jistě zbavují svých krásných lístku připravujících se pomalu na zimu. Ani nám nepomůže nic jiného, než se na toto roční období také pořádně připravit. Pokud také bojujete celý den s nutkáním praštit sebou do postele a vaše pracovní výkonnost je hluboko pod bodem mrazu tak nezoufejte a přečtěte si pár tipů které Vám zaručeně pomohou ustát toto roční období :).


Tipy proti únavě

- Dbejte na pitný režim, protože dehydrované tělo funguje mnohem méně efektivně a jeho tělesné funkce jsou pomalejší.
- Opatrně s kofeinem: Jeden nebo dva nápoje s obsahem kofeinu (káva, čaj, nebo cola) za den vás povzbudí a dodají vám pocit mentální bdělosti. Nicméně intenzivní konzumenti kofeinu (šest a více kofeinových nápojů denně) se potýkají s opačným problémem, kterým jsou pocity úzkosti, podrážděnost a snížená výkonnost.
- Snídejte. Jídlo po ránu nakopne Váš metabolismus a dodá organismu energii na celý den. Přísun sacharidů ocení během rána zejména váš mozek, proto byste měli zahrnout do svého snídaňového jídelníčku celerálie.
- Nevynechávejte jídla ale nepřejídejte se! Pokud budete v průběhu dne přeskakovat jídla, dojde ve vaší krvi k dramatickému poklesu hladiny cukru a budete se cítit unaveni. Snažte se jíst pravidelně a dodržovat mezi jídly stejně dlouhý rozestup. Nepřeháňejte to ale s velikostí porcí, příliš velká porce odčerpá Vaší energii.
- Dbejte na dostatečnou délku spánku. Dospělí lidé potřebují kolem osmi hodin spánku za noc. Dodržujte tuto dobu.
- Nekuřte. Skutečnost, že cigarety představují ohrožení pro vaše zdraví, bezpochyby víte, ale možná jste netušili, že kouření zvyšuje i únavovost. Tělo totiž musí vynakládat mnohem víc energie k odbourání škodlivin, které k němu prostřednictvím cigarety dopravíte.
- Zvyšte svou tělesnou aktivitu. Pohyb vás nabije energií, zatímco sedavý způsob života je častou příčinou dlouhotrvající únavy. Začněte se pravidelně věnovat nějakému sportu, který vám nejen dodá energii, ale zlepší i váš spánek.



Závěrem jen, držte pozitivní mysl a přečkat podzim bude hračka :)


zdroj: www.stayhealthy.cz