Novinky / Jak na běžeckém pásu běhat ? zpět
09. 12. 2019

Jak na běžeckém pásu běhat ?

Otázka jak správně a efektivně běžecké trenažéry používat je velmi individuální, v základu platí několik pravidel:

Kdy běžecký pás využívat a jak často?

Pro redukci váhy je nejlepší trénink ráno na lačno, kdy jsou zásoby glykogenu (krevního cukru) v organismu na nejnižší úrovni, v důsledku toho je tělo nuceno mnohem dříve sáhnout na tuky. Vždy by ale člověk měl běhat s odstupem od jídla minimálně 2-3 hodiny. Pro kondiční domácí trénink je vhodná běžecká aktivita minimálně 3-4x týdně. Typickou chybou začátečníka je příliš vysoká rychlost běhu, která je spíše na škodu. Rozumná intenzita cvičení je nezbytným předpokladem k tomu, abychom u cvičení vydrželi.

S jakou intenzitou tedy běžecké trenažéry používat ?

Absolutním základem účinného tréninku je pro všechny aerobní aktivity, tedy i běžecký pás, tepová frekvence, hlavní ukazatel intenzity cvičení. Pro běžný kondiční trénink je nejvhodnější držet se převážně v nižších tepových frekvencíh něco kolem 70% maximální tepové frekvence. Maximum orientačně zjistíte odečtením svého věku od čísla 220. (např. pro 35 letého člověka 220-35= 185 tepů/minutu). Bez měření tepové frekvence jen těžko dosáhnete požadovaných výsledků a běžecký pás nesplní Vaše očekávání. Výborné jsou běžecké trenažéry vybavené programem regulujícím rychlost běhu dle vaší tepové frekvence, máte tak jistotu optimálního výkonu.

Jak dlouho by měl trvat jeden trénink na běžeckých pásech?

K dosažení potřebného tréninkového efektu náš organismus potřebuje dostatečně intenzivní a četné podněty. To znamená pravidelný, ale také dostatečně dlouhý a intenzivní trénink. Obecně lze říci, že pokud chceme dosáhnout snížení podkožního tuku, je třeba běhat déle než 30 min. a se správnou tepovou frekvencí, tak, aby tělo energii čerpalo z tuků.

Jak správně běhat běžeckých pásech?
Při běhání na běžecké pásu držte tělo rovně, jen s velmi mírným předklonem, stehna zvedejte výš s tím, že při dopadu nebudete předkopávat z kolen, ale došlápnete přes kolébku chodidla v rovině dopadu na běžecký pás. Ruce mají správně svírat během celého pohybu v lokti téměř stejný úhel a hlavní pohyb přenáší ramenní kloub (s vyšší rychlostí je větší i rozsah pohybu v rameni). Ruce jsou uvolněné, prsty mírně sevřené.

Důležitá je vhodná obuv

Pro běhání určitě použijte vhodnou sportovní obuv. Obuv by měla být pohodlná, s tlumící pěnou. Běžeckou obuv vybírejte vždy o něco větší, než si kupujete běžnou obuv. Bota by měla sedět na noze, neměla by se vyzouvat, ani tlačit na prstech nebo nártu. V nabídce najdete mnoho variant odpružení, s tlumící pěnou, nebo i se vzduchovými polštářky. Vybírejte hlavně pocitově, ne jen očima.