Novinky / Cvičení VS Kouření zpět
31. 07. 2019

Cvičení VS Kouření

V dnešním blogu se pokusím objasnit téma, které mě samotného už dlouho zajímá a které jsem si chtěl jako před-závodní kuřák objasnit. Ve starších filmech, v době kdy se o škodlivosti kouření moc nemluvilo, jsme často viděli obrázek, jak hlavní hrdina nebo hrdinka vesele potahuje a kde kouření umocňovalo a dotvářelo charisma hrdinů. Dnes je doba zdaleka jiná, kdy na každé krabičce najdeme nelichotivý obrázek dopadů výsledků kouření. Dlouho se ví, že kouření způsobuje neplodnost, rakovinu, žaludeční vředy i spoustu dalších vážných onemocnění.
Jaký je ale vztah mezi kouřením a výsledky v posilovně? Má vůbec kouření kromě negativních stránek i nějaké to pozitivum? To se dnes dozvíme…
Nějaké ty pozitiva
• Zvýšená aktivita trávícího traktu
o Nikotin je schopný se navázat na autonomní nervovou soustavu, která ovlivňuje produkci slin a trávicích šťáv a díky tomu zvyšuje aktivitu trávicího traktu…
• Blokuje produkci estrogenu
o Dalším ne příliš známým „pozitivem“ dlouhodobého kouření cigaret je blokování produkce estrogenu – estrogen je pro muže katabolický hormon, tudíž se to může z hlediska nabírání svalové hmoty jevit jako výhoda – ovšem estrogen je zodpovědný za daleko více důležitých reakcí v lidském těle, s tudíž jeho omezení se nedá nazvat jen výhodou
• Stimulační účinky nikotinu
o Dost lidí má rituál, zapálit si přímo před tréninkem, který jim navodí pocit nabuzení. Je to dáno tím, že nikotin má lehce stimulační účinky, když se naváže na nikotin-acetylcholinové receptory v nervové soustavě, což vyvolá zvýšenou aktivitu mozku a stimulaci pozornosti.
o Bohužel to ale ani se stimulačním účinkem cigaret není tak růžové, neboť po chvíli dochází k přerušení stimulačních efektů a následnému mírnému útlumu

No a teď už jen negativa pravidelného kouření cigaret
Budou vybrány pouze ty nejhorší, protože výčet všech by vydal na samotnou knihu a ne blog.
• Pravidelné kouření způsobuje rakovinu
• Cigarety obsahují 4000 škodlivých látek
o Toto číslo není vymyšleno od oka, ale pochází z úst Prof. RNDr. Jiřího Patočky, DrSc.
o Z těch nejškodlivějších látek rozhodně stojí za zmínku polycyklické aromatické uhlovodíky, které jsou karcinogenní, dále oxid uhelnatý, který snižuje schopnost reprodukce a formaldehyd, který způsobuje podráždění sliznice a vyvolává alergie.

• Pravidelné kouření stahuje cévy
o Jak potvrzují mnohé odborné články, pravidelné kouření cigaret stahuje cévy. V praxi to znamená, že krev proudí tělem hůře, a vy tudíž nemůžete dosáhnout tak dobrého napumpování a živiny do svalů postupují pouze velmi omezeně. Tento problém nedokáží vyřešit ani ty nejlepší nakopávače, a tudíž si z dlouhodobého hlediska nabírání svalů velmi komplikujete.
• Pravidelné kouření zhoršuje syntézu bílkovin
o I když to pro někoho může být překvapením, podle následujících poznatků má kouření opravdu přímý vliv na syntézu bílkovin a zvyšuje také produkci některých proteinů, jako je například myostatin. Rozdíly jsou opravdu nemalé, u kuřáků byla hladina myostatinu vyšší až o 33%.
o V praxi to tedy znamená, že pravidelné užívání tabákových výrobků vám nabírání svalové hmoty velmi znepříjemňuje.
• Snižuje vytrvalost
o O hemoglobinu většina z vás pravděpodobně již někdy slyšela. Pokud náhodou ne, tak jen velmi stručně vysvětlím, že se jedná o červené krevní barvivo, které má za úkol roznos kyslíku všude po těle - tedy například i do pracujících svalů.
o Jak ale vyplynulo z některých vědeckých poznatků, v případě kuřáků je tomu jinak. Velmi dobře známý oxid uhelnatý, který se uvolňuje při hoření cigaret se totiž na hemoglobin naváže přednostně před kyslíkem, a proto mohou silní kuřáci mít v hemoglobinu až o 10% více právě CO než normální člověk.
o V podstatě tedy kouř uvolňující se z cigaret velmi omezuje zásobování svalů živinami, a tudíž způsobuje horší napumpování a komplikuje svalový růst.
• Zvyšuje požadavky na kalorický příjem
o Abychom negativa kouření zakončili něčím nečekaným, budeme se zabývat vlivem cigaret na zvýšení odbourávání tuku (a bohužel i svalové hmoty).
o Děje se tomu tak díky větší produkci stresových katabolických hormonů adrenalinu a noradrenalinu. Z provedené studie vyplývá, že u kuřáků kouřících 24 cigaret denně, došlo ke zvýšení energetického výdeje až o 10%.
Cílem tohoto článku tedy nebylo cigarety ani démonizovat, ani doporučovat, ale objektivně je zhodnotit a na základě vědeckých poznatků vám přiblížit jejich efekt na zdraví a na nabírání. Rozhodnutí, zda kouřit a nebo ne, je pak jen a pouze na vás.

Zdroj :
https://www.svetfitness.cz/clanek/vliv-koureni-na-cviceni/