Novinky / Kdy je správné běhat? zpět
01. 04. 2017

Kdy je správné běhat?

Běhání je nejoblíbenější forma kardia. Často je to jediné kardio, které člověk dělá v rámci tréninku. O běhání se toho může napsat hodně, ale kdy vlastně běhat? Před posilováním nebo až po něm. A co je lepší z hlediska růstu svalů a co při hubnutí?

Je to jednoduché. Pro oba cíle platí to, že běh by se měl řadit po silovém tréninku, pokud chcete mít kardio a posilování hned za sebou.

Proč běhat právě po posilovně?

Studie naměřily více spálených kalorií při běhání po tréninku v posilovně než opačně. Je to celkem logické. Tělo je dodělané po náročné práci s činkami. Svaly se začínají pumpovat a i kardiovaskulární systém je rozjetý jako lokomotiva. Běhání přidá pár polínek do kotle a tělo bude pálit další kalorie a ještě více než kdyby se běh odehrál samostatně či před tréninkem.

Takže redukce váhy probíhá snadno.

Proč neběhat před posilovnou?

Běhání nebo sprinty či podobně jsou pro tělo zátěž, která unavuje. Do posilovny byste měli chodit dostatečně připravení, nahecovaní a zregenerovaní, abyste podali super výkon, pumpnuli větší váhu než posledně.

Potřebujete energii a sílu pro dotažení těch posledních opakování, kdy to už bolí (ale zároveň to znamená růst!). Běh před posilováním vám ji znatelně sebere a nezopakujete své maximum, pravděpodobně budete muset snížit váhy, abyste dojeli naplánovaný trénink a snižovat váhy není to, proč to děláte ne?

A kromě toho tělo ztrácí schopnost budovat nové svaly hned po běhání. Ovlivňuje totiž syntézu bílkovin i zásoby glykogenu, kterého sice nepotřebujete pro zdvihání činek až tak moc, ale běh jej zredukuje na tolik, že vaše poslední bolestivé opakování cviku nedopadne podle představ.

A běhat opravdu hned po posilovacím tréninku?

Opět hraje velkou roli glykogen, který zhorší váš výkon při kardiu a připravte se na horší a méně efektivní běh než jindy. Zkuste spíše vyčkat dvě hodiny po posilování a pak vyrazte běhat. Glykogen se v těle obnoví a kardio fáze tréninku bude znatelně lepší.

Nebo vyčlenit speciální dny?

I to je řešení. Zařazovat běhání do dnů volna je ideální a možná ještě lepší, co se týká prožití samotného běhání. Zřejmě vás nebude příliš nic bolet, pokud jste si nenaplánovali dřepy.

zdroj: http://fitness101.cz/kdy-je-spravne-behat-pred-nebo-po-posilovani/