Novinky / KARDIO cvičení
zpět
08. 04. 2019

KARDIO cvičení



Pro hubnutí, ale i zdraví je vhodná fyzická aktivita. I když nikdy bychom neměli zapomínat, že především strava je základem úspěchu zejména pro hubnutí.

Dnes se podíváme na aerobní cvičení, tedy kardio cvičení, kdy další článek bude věnován silovému cvičení, a poté bude následovat porovnání těch to dvou kontroverzních témat pro úspěšné hubnutí.

Pro představu, kardio cvičení může být jakákoliv vytrvalostní fyzická aktivita, při níž bychom měli mít tepovou frekvenci okolo 60 – 70% vašeho maxima.

Pro výpočet optimální tepové frekvence pro hubnutí se uvádí vzorec :
220 – váš věk a poté vynásobený koeficientem 0,6 nebo 0,7
Je možnost i internetových kalkulaček (orientační) či využití specializovaných pracovišť, pro přesné informace.
Mezi nejčastěji využívané kardia cvičení na strojích patří běh, kolo, orbitrek, stepper apod. Z individuálního hlediska nelze uvést kolik přesně tepů byste měli mít, ale v globálním poměru se uvádí 130-135tepů, každý ale máme jinou úroveň kondice, tak se tímto nelze úplně řídit. Jako příklad si můžeme uvést člověka ve špatné fyzické kondici, kdy pro 60% tepové frekvence půjde pouze o chůzi, kdež to běžec pro 60% tepové frekvence bude muset využít sprintu. Fyzickou kondice lze samozřejmě navýšit trénováním.

Co je vhodné uvést z mé osobní praxe je, že si spoustu lidí myslí, že stačí pouze na tom kardio stroji snad jen „stát“ nebo „sedět“. Věřte, že pokud budete, i kdyby hodinu na kole, kdy Vaše tempo by sotva předjelo hlemýždě a za Vámi jsou pouze stopy slizu a tepová frekvence se neblíží ani 50% Vašeho maxima není to efektivní způsob využití vašeho času. Zkuste raději přidat na tempu a zkraťte si strávený čas na kardiu, určitě to bude úspěšnější způsob.

Nebo zkuste zařazení HIIT – High Intensity Interval Training – Vysoce Intenzivní Intervalový Trénink
HIIT je účinným nástrojem pro kardiovaskulární systém a pomocník při redukci váhy. Co se týče Kardio cvičení je to způsob nejúčinnějšího a nejefektivnějšího tréninku, kdy jde o princip střídání maximální intenzity s nízkou intenzitou. Právě to přináší pro tělo obrovskou zátěž, a proto je schopné spalovat více kalorií oproti aerobní aktivitě o stejné konzistentní intenzity. HIIT cvičení je i vhodné pro jeho časovou nenáročnost, protože trénování tohoto způsobu je konstruované na 20 – 30 minut.
Pokud máte jakékoliv dotazy obraťte se na email DanielovaNatalie@seznam.cz nebo koukalpavel@seznam.cz nebo mrknite na naši web stránku https://www.osobnitrenerbrno.eu