Novinky / Jak na detoxikaci organismu zpět
18. 06. 2017

Jak na detoxikaci organismu

Lidský organismus je každý den zatěžován nevhodnou stravou a znečištěným životním prostředím. Proto se v těle ukládají různé odpadní látky. Pokud překročí určitou koncentraci, mohou v lidském těle působit potíže a vést k onemocnění. Je tedy důležité provádět pravidelnou detoxikaci organismu.

Proč je detoxikace a očista organismu tak důležitá?

Tělo se potřebuje v pravidelných intervalech očistit od toxických látek, které neustále přijímáme každý den. Řadu z nich dostáváme v potravě, například v podobě barviv, aditiv, přídatných a konzervačních látek. Další dýcháme nebo absorbujeme kůží.

Očista těla pak pomáhá se zbavit jedovatých zplodin metabolismu. Detoxikace těla zároveň přináší posílení činnosti vnitřních orgánů jako jater, ledvin, střev, žaludku, plic, ale také kůže. Samozřejmé je, že zlepší i stav krve, sníží nebezpečný LDL cholesterol, stabilizuje hladinu krevního cukru. Také se nastartuje redukce tukových zásob, proto je před plánovaným hubnutím dobré udělat detoxikace těla, kilogramy potom mohou jít snáze dolů.

Jaké příznaky by měly být varováním, že je naše tělo zanesené toxickými látkami a volá po očistě? Především následující:

Vyrážky a nečistá pleť

Nepříjemný až páchnoucí dech

Chronické průjmy, zácpy a plynatost

Bolesti hlavy

Bolesti kloubů a páteře

Celková únava

Nechutenství

Zapáchající stolice

Jaký je princip stravování při detoxikaci těla?

Stravování při detoxikaci je založeno na odlehčeném jídle, které minimálně zatěžuje trávicí systém a naopak pomáhá vylučovat odpadní látky. Jídlo přitom musí obsahovat dostatek sacharidů, proteinů, tuků, ale i minerálů a stopových prvků, aby byly zajištěny všechny tělní funkce. Pročištění střev pomáhá zajistit dostatečný příjem vlákniny a také pitný režim. Během detoxikace těla je nutné hodně pít, 3-4 litry tekutin denně.

Jaké potraviny jsou určené k detoxikaci?

Protože velká část potravin má kyselý charakter a lidské tělo často trpí překyselením žaludku, jsou k detoxikaci a očistě organismu vhodné především zásadité potraviny.

Zelenina, ideálně v čerstvém stavu a zejména zelená,

Brambory,

Čerstvé ovoce,

Čerstvě vymačkané ovocné šťávy,

Čistá a čerstvá neperlivá voda,

Celozrnné obilniny a výrobky z nich,

Plodiny jako jáhly, bulgur, quinoa, pohanka,

Mořské a sladkovodní řasy,

Byliny,

Zelené nápoje, například z výhonků různých rostlin,

Zelené čaje,

Bylinkové čaje

Jídelníček na detoxikaci organismu

Snídaně: Jahelná kaše s čerstvým ovocem (podle sezóny, například broskev),

Dopolední svačina: Salát z exotického ovoce (ananas, mango),

Oběd: Zeleninová směs (baby karotka, hrášek, kukuřice) vařená na páře, rýže natural,

Odpolední svačina: Plátek celozrnného chleba se sýrem tofu, zelný salát,

Večeře: Dušená kapusta s bramborami a česnekem

Jak provést očistu těla a neudělat při ní chybu?

Do detoxikačního jídelníčku v žádném případě nepatří maso, uzeniny, alkohol, káva, cukr, sůl, sycené a sladké nápoje, bílé pivo, mléko a výrobky z něj. Ty naopak organismus zanášejí a působí negativně na trávení.

Detoxikaci významně pomáhá sklenka vlažné čisté vody s pár kapkami čerstvě vymačkané citronové šťávy vypitá už ráno na lačno. Přináší úlevné pročištění střev.

Vhodné je provádět detoxikaci zejména na jaře, po zimě. Ideální je ovšem zařazovat čas od času odlehčovací zeleninové a ovocné dny, například v pondělí po víkendu. Na váš organismus budou působit detoxikačně. Pokud navíc očista těla bude probíhat pravidelně a průběžně, nebudete tolik unavení a méně se u vás budou projevovat chronické choroby. Celkově budete zdravější, s vyšší imunitou. Prospěšnost detoxikace těla je proto naprosto nezpochybnitelná.

Zdroj:

https://www.pestryjidelnicek.cz/magazin/navody/jak-na-detoxikaci-organismu/