Novinky / ENDOMORF/EKTOMORF
zpět
23. 03. 2019

ENDOMORF/EKTOMORF

Jsem endomorf/ektomorf a nikdy nevyrýsuju/nezhubnu?!

Blíže se léto a holky se snaží zhubnout poslední zbytky tuků po Vánocích (já taky) nebo v horším případě, z nic nedělání chtějí mít najednou o 20 kg méně už jen po první návštěvě gymu nebo jednoho zdravého oběda. (Seriously). Snad už není potřeba ani psát, že pokud se půlku našeho života zajímáme jenom o naplnění pupku naším oblíbeným donutem na snídani nebo dvojitou porci kuřecích stehýnek z KFC, zkrátka a dobře nám tak, že ani tou nejdrastičtější dietou nezhubneme za 4 týdny (díkybohu, protože to bychom si toho potom nevážili). A potom jsou tady kluci, kteří do léta chtějí nabrat nějaký to kilčo navíc, protože léto znamená dovolenou a dovolená bez fotek není dovolená, a na těch fotkách chceme vypadat všichni dobře, no ne?!

Tak že po 2 měsících snažení, jak už holek při hubnutí, tak i u kluků při nabírání přijdou na řadu řeči o tom, proč jim to vlastně nejde. U holek za to můžou většinou hormony. I když ve většině případů co znám, je problém spíš někde jinde (že jo holky? Ale o tom jindy ☺) No u kluků (i když se najdou i takové ženy) to bývá zpravidla tělesným složením, no 100%!

Honza nemůže nabrat, i když zkoušel už všechno, protože je Ektomorf a Ruda nikdy nezhubne, i když jel teď 4 druhy diet za 4 týdny, protože je endomorf.
Jak už asi víme nebo jsme pochopili, ENDOMORF je tělesné složení člověka, který tíhne více k většímu množství tuků, kdež to EKTOMORF je člověk, který má tendence ke štíhlosti. No znamená to, ale, že člověk endmorfního tipu nemůže zhubnout? NE! Stejně jako naopak! Ano jsou nějaké věci, které bychom měli nebo můžeme brát v potaz, třeba se véce zaměřit na načasování jídel atd., ale nikdy to neznamená, že to nejde. Bude to asi zřejmě těžší cesta a zřejmě jsme měli začít místo v tomhle prosinci v tom předtím, ale zkrátka tam Honza i Ruda dojde, pokud se na to nevy**** právě ten 4 měsíc :D
Trochu jsem se zamyslela a sepsala pár tipů, samozřejmě tipy jsou globálního charakteru a nemusí sedět všem, přece jenom každý člověk je indivindy, tak že vyzkoušej a nebo napiš a domluv si osobní konzultaci DanielovaNatalie@seznam.cz https://www.osobnitrenerbrno.eu
Pár mých tipů pro Endomorfy
- Intenzivnější trénink (trénink rukou trvající hodinu a půl nebo legsday na 2 a půl není úplně good plan ani intenzita)
- Sacharidy ihned po tréninku (ano, můj názor, pokud jsi endomorf a chceš zhubnout – důvod objasním na konzultaci)
- Samozřejmě kalorický deficit (bez toho ti nebude fungovat ani ta ketodieta :D)
- Bílkovina 2,0 – 2,2g/kg
- Sacharidy kolem 4-5g/kg (záleží i na výživovém postupu)
- A prosím papej i tuky (1g/kg a nikdy né méně než 0,5g/kg)
Pár mých tipů pro Ektomorfy
- Bílkoviny 1,6 – 1,8g/kg (Bílkovina je sice stavební kámen pro sval, ale taky má i vysoký termický efekt – tzn. že zpracováním spotřebuješ dost kalorií)
- Sacharidy 6-8g/kg (Zvýšíš bílkovinu a nejíš sacharidy? Na rozvoji svalu se podílí i další makroživiny kromě bílkoviny☺)
- Silový trénink (ale prosím ne na úkor technice !please!)
- Tuky 1g/kg (nikdy né méně než 0,5g/kg)

Good luck, strenght. Be patient and consistent.
Danielová Natálie.