Novinky / Chřipka jako varování přetíženého organismu zpět
22. 02. 2017

Chřipka jako varování přetíženého organismu

Včera u mě propukla chřipka. Doprovázela ji horečka, bolest svalů, hlavy, kloubů i očí. Prášek na snížení teploty zabral, tableta proti bolesti také. Sice se ještě necítím nejlépe, ale s dalšími léky v těle mohu jít do práce.“ Nejsou vám tato slova povědomá? Podobnou větu jste už určitě alespoň jednou v životě slyšeli, nebo jste ji dokonce vyřkli i vy sami. A zdaleka nejste jediní. Často si lidé myslí, že snížení horečky a schopnost vstát z postele je známkou vyléčení. To ale není tak docela pravda. Přecházet chřipku není pro organismus tím nejlepším řešením. Je sice možné, že se nám podaří zvládnout všechny povinnosti, úspěšně absolvovat pracovní den a získat iluzi, že jsme nad chřipkou vyhráli

Nemoc je varování...

Chřipka je ale varováním, výkřikem o pomoc, kterým si naše tělo říká o zvolnění tempa. Více odpočinku a spánku, méně práce a kvalitní výživa s dostatkem vitaminů a tekutin – to je, co si organismus žádá. Při chřipce je tělu tak špatně, že mu to všechno rádi poskytneme. A ruku na srdce: nemoc člověka jen málokdy postihne z ničeho nic. Většinou si na ně pomalu střádáme.

Příliš mnoho povinností, nedostatek spánku, přejídání,přetrénování... to vše má za následek oslabení imunitního systému, které se může projevit mnoha způsoby. Chřipka představuje pro naše tělo šanci zpomalit a zastavit se v tomto kolotoči a uvědomit si, kde děláme chybu.

Dýchací cesty jako vstupní brána pro infekci...

Vracet se s chřipkou do práce po dvou dnech není dobrý nápad z mnoha důvodů. Chřipkový virus po 48 hodinách sice slábne a příznaky chřipky pomalu mizí, nicméně sliznice ještě nejsou zcela vyhojené, a pro úplné zacelení ran, které virus způsobil, je nutná delší doba. Jinak se sliznice dýchacích cest mohou stát vstupní branou infekcí. Proto se nám může vymstít, když chřipku řádně nedoléčíme a vstáváme z postele hned, jak se cítíme lépe. Nepříjemně nás může zaskočit třeba zápal plic. Hrozí ale i další vážné komplikace, jako jsou zánět srdce nebo postižení nervového systému a mozku.

Léčba těla i duše...

Imunitní systém potřebuje být v klidu, aby měl šanci vytvořit pro boj s chřipkou nezbytné protilátky. Proto je bezpodmínečně nutné, abychom onemocnění nepřecházeli, ale důkladně si odpočinuli a tzv. je vyleželi. Když se nad tím zamyslíme, nebývá tak nereálné všechny povinnosti na týden odložit a zůstat v klidu. Tato pauza totiž prospěje i naší psychice. Až se budeme vracet zpátky do práce, jistě se nám znovunabytá energie bude hodit.

Chřipka jako varování...

V případě prosté chřipky většinou nejde o nic vážného a nemocný se během týdne uzdraví. Prodělaná nemoc by ale přesto měla zůstat jako malé ponaučení a varování před zbytečným stresem, nepřiměřeným množstvím práce a dlouhodobým přetěžováním organismu. Samozřejmě je to také příležitost uvědomit si, jestli je náš životní styl optimální, a případně jak ho můžeme zlepšit.