Novinky / Anabolické steroidy zpět
25. 06. 2018

Anabolické steroidy

Anabolické steroidy: Rychlé přifouknutí svalů, jaká jsou rizika?

Anabolické steroidy jsou uměle vytvořeným derivátem podobné mužskému pohlavnímu hormónu testosteronu. Podporují nadměrnou tvorbu bílkovin v těle. Mají též značný regenerační účinek, proto je podávají lékaři po vážných autonehodách či úrazech aby podpořili růst svalové hmoty a komplexní hojení svalů. Zatímco během lékařské léčby je množství steroidů přísně hlídáno a jejich aplikace je primárně určená pro růst a obnovení tkáně, v kulturistice a jiných sportech jsou jejich dávky mnohonásobně vyšší


Steroidy nejen v kulturistice

Nejvíce zneužívané bývají anabolické steroidy v kulturistice, atletice a jiných výkonostních/vytrvalostních/silových sportech. Existuje již prastarý příběh z roku 1954, kterak jistý Dr. Ziegler, ze vzpěračského týmu USA, při přípravách na šampionát v Rakousku zjistil, že sovětští vzpěrači používají deriváty testosteronu. Jejich výkony budily obdiv. Vzpěrači byli silnější, svalnatější, vytrvalejší… Historie prvního (zne)užití steroidů se však datuje do roku cca 1925, kdy švýcarský farmakolog Dr. Laqueur izoloval krystalky z býčích varlat. Tyto krystalky dostaly jméno: testosteron. Byly zjištěny jeho anabolické účinky, nárůst síly a svalové hmoty. Vědci zjistili, že se testosteron dá syntetizovat a to už byl jen krůček k jeho užívání ve sportech.
Je velmi fér zde uvést, že steroidy nejsou zneužívány jen v kulturistice. Lidé je neberou jen pro nárůst svalové hmoty, ale i pro vyšší sílu, vytrvalost, regeneraci, výkon… Anabolické steroidy jsou dopingem, se kterým jsme se mohli setkat již v mnoha sportovních odvětví. Jako příklady za všechny mohou sloužit sprintér Ben Johnson či Lance Armstrong, který se k užívání zakázaných látek v emotivním rozhovoru u Oprah Winfrey přiznal. Látky, o kterých byla řeč, byly: EPO, testosteron…

Základ anabolických steroidů: testosteron
Jak už jsme psali, základní látkou pro anabolické steroidy jsou syntetické deriváty podobné mužskému testosteronu. Testosteron je steroidní hormón ze skupinyandrogenů. Jedná se o mužský pohlavní hormón. Endogenní produkce testosteronu je ve varlatech. Testosteron ovlivňuje celou řadu elementárních pochodů v našem organismu. Ovlivňuje spermatogenezi, tedy tvorbu spermií a především vývoj sekundárních pohlavních znaků. Jeho vliv je největší v pubertě, kdy dochází k růstu penisu, varlat, ochlupení, dochází k růstu hrtanu a také svalové hmoty.

Steroidy a jejich vedlejší účinky
Užíváním anabolických steroidů dochází ke značnému omezení až zástavě přirozené produkci testosteronu, neboť je do těla aplikován testosteron v syntetické formě. Dochází k nárůstu svalové hmoty a síly, ale na druhé straně je celá řada negativních vedlejších účinků: padání vlasů, gynekomastie, poškození jater, kožní problémy, časté změny nálad, podrážděnost, srdeční komplikace nebo impotence.
Steroidy totiž způsobují značnou produkci mazu, proto je pleť tolik mastná a dochází k ucpání pórů a vzniku akné či trudovosti. Srdce je přetěžováno hned několika faktory: rychlý nárůst hmoty, nárůst síly způsobí logicky i to, že začne uživatel steroidů zvedat během krátké doby velké váhy, které v tak krátkém sledu jsou pro srdce velkou zátěží, nemluvě o zvýšeném tlaku. Anabolické steroidy zvyšují navíc cholesterol, který se může v krevních cévách hromadit a hrozí tak riziko infarktu.
K impotenci může při dlouhodobém užívání dojít z jednoduchého důvodu. Pokud do těla neustále dodávám testosteron „z jiných“ zdrojů, dochází k neustále menší endogenní produkci ve varlatech, což může rezultovat v impotenci.

Androgenní a anabolické účinky
Testosteron patří do skupiny androgenů a má dvojí účinek. Pro tzv. „dopující“ je žádoucí především ten anabolický, tedy nárůst svalové hmoty a tím i síly. Androgenní efekt, nebo-li vliv testosteronu na sekundární pohlavní znaky, je však nežádoucí.

Působení steroidů: Jak anabolikcý steroid funguje?
Anabolické steroidy působí na buněčné bázi. Jelikož má steroid efekt anabolický, tak se vážou (na rozdíl od většiny ostatních hormonů) na receptory uvnitř (ne tedy na povrchu) buňky a stimulují ji ke tvorbě bílkovin. Váží se podobně jako jiné steroidní hormony na své receptory umístěné v buněčném jádře, kde posléze stimulují enzym klíčový pro syntézu bílkovin (neboli pro proteosyntézu).
Anabolické steroidy v těle zadržují dusík. Vytváří se tak pozitivní dusíková bilance, která je pro syntézu bílkovin nezbytná. K tomu, aby vše probíhalo tak jak má, je třeba tělu zajistit adekvátní přísun dusíkatých látek, tedy bílkovin ve formě potravy.

Užívání steroidů
Anabolické steroidy se dělí na 2 základní skupiny: injekční a orální. Orální steroidy jsou podávány do těla ústy formou tablet. Orální steroidy však velmi zatěžují játra, trpí vyšší deaktivací, neboť prochází právě játry a zažívacím traktem. Proto se jich bere i větší množství.
Injekční steroidy se aplikují pomocí injekce, která je vpravována nikoliv do žíly, nýbrž přímo do svalu. Aplikují se do stehna, či hýždě. Injekční jsou buď na olejové, nebo vodní bázi. Ano, injekční užívání je sice pro zdraví „šetrnější“ ale má celou řadu možných negativních dopadů… Samotná aplikace je samosebou složitější a vyžaduje spíše odborný zásah. Napíchnout si nerv, tepnu či velkou femorální arterii, to pak už není opravdu žádná legrace, ale jde doslova o život, či, v případě napíchnutí nervu, i o ochrnutí.
Anabolické steroidy se užívají v cyklech, nebo-li slangově v kůrách. Každá taková kůra je složena i z více steroidů, nezdřídka injekčních v kombinaci s orálními. Každý anabolický steroid, stejně jako každý lék, má jiné složení. Některé jsou používány hlavně na vytrvalost, jiné na sílu či budování svalové hmoty. Liší se i mírou podílu anabolických a androgenních účinků, toxicity, zadržování vody apod. Jiná „kůra“ je používána pro budouvání hmotnosti, jiná při rýsování či tzv. schazování.
Prvním, navíc legendárním, kulturistou, který steroidy prokazatelně užíval, se stal Bill Pearl. V roce 1954 užíval steroid pro léčbu dobytka, Nilivar. Během 3 měsíců se Billovi podařilo nabrat úctyhodných 12kg! V 60-tých a 70-tých letech se užívání anabolických steroidů se začalo velmi rozšiřovat a přerostlo i pomyslnou hranici. Bill Pearl se sám k užívání steroidů přiznal časopisu Muscle and Fitness, a to v roce 1987.

Vysazení steroidů
Každého, kdo má v úmyslu steroidy užívat či je již užívá zajímá, kolik hmoty ztratí po jejich vysazení. Zde konečně narážíme na titulek tohoto článku – přifouknutí. Pokud totiž vysadíte steroidy, tak opravdu dojde k výraznému poklesu svalové hmoty a síly, protože tělo odmítá zpracovávat dost živin, z nichž se svaly obnovují i nově tvoří. Anabolické steroidy totiž umí využít a zpracovat maximum z přijaté potravy pro růst svalů.
Navíc při vysazení steroidů máte sníženou či vůbec žádnou vlastní tělní produkci testosteronu, čili nedokážete udržet momentální úroveň svalového rozvoje. Tento proces nastartuje psychickou nepohodu, podrážděnost a pro jedince, kteří se s poklesem hmoty a formy neumí vypořádat, nastartují v podstatě myšlenky na další cyklus.
Steroidy jsou drogy. Léky jsou drogy. Cigarety jsou drogy stejně jako alkohol. Nikomu nezabráníte, aby kouřil, pil či bral steroidy. Každá mince má 2 strany. Anabolika Vám nastaví přívětivou tvář v podobě svalů a síly, ale na druhou stranu mají celou řadu vedlejších účinků…., stejně jako cigarety nebo alkohol.
--
Šárka Králová